Kron, Endokron ve Köprü Uygulamaları
Dişlerde meydana gelen çürük, kırılma, renk değişikliği, aşınma ve madde kaybı gibi durumların tedavisinde direk olarak uygulanan estetik kompozit dolgu tedavisi yapılabilmektedir. Ancak dişin durumuna ve ihtiyaca göre kron, endokron, inlay, onlay, overlay gibi indirek yöntemle üretilen tedaviler de uygulanabilir.
Diş kaybı varsa kayıp diş boşluğunu dolduracak implant ve üzerine yapılacak kron seçeneği vardır. Aynı zamanda kayıp diş boşluğunun komşuluğunu da içine alan köprü seçeneği de bulunmaktadır.
Özellikle fazla madde kaybı olan yani sağlam diş dokusu çok azalan dişlerde, kanal tedavi uygulanmış ve canlılığını yitirmiş dişlerde kırılmaya karşı dişi koruma altına almak için direk olarak uygulanan kompozit dolgular yerine dişin durumuna göre kron veya endokron gibi tedavilerin uygulanması daha ideal olabilir.
Kron Tedavisi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Kaplama olarak bildiğimiz kron tedavisinde diş etraflıca küçültülür ve kalan dokuyu tamamen saran ve koruyan metal destekli porselen, altın veya tamamen porselen malzemeden üretilen kron hazırlanır. Hazırlanan kron dişe sabit bir yapıştırıcı ile simante edilir.
Endokron Tedavisi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Endokron ise kalan diş dokusunu korumanın amaçlandığı daha konservatif bir tedavi seçeneğidir. Burda diş tamamen küçültülmez. Kanal tedavili bir dişin pulpa odasından da destek alarak kalan diş dokusunu yerine koymak hedeflenir. Özellikle azı dişlerinde başarı oranı yüksek bir tedavi seçeneğidir.
Köprü Tedavisi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Köprüler ise diş eksikliği olan durumlarda diş boşluğu olan alana implant ve kronu yapılmasına alternatif bir tedavi yöntemidir. Diş boşluğunun komşuluğundaki dişler kesilip küçültülür ve bütün bir köprü yapılır.
Endokron, Kron ve Köprüler & Üretim Aşamaları
Endokron, kron ve köprüler için iki farklı üretim seçeneği ve süreci vardır. Yıllarca klasik yöntemlerle başarılı bir şekilde uygulanan bu tedaviler, günümüz teknolojik gelişmeleri ve değişen malzemelerinden hem tedavi süreçleri hem dayanıklılık ve estetik özellikleri açısından olumlu yönde etkilenmiştir.
Kron ve endokronda klasik yöntemlerle ölçü işleminden sonra geçici bir diş yapılır ve 1 ya da 2 hafta sonra daimi diş simante edilirdi. Günümüzde ve kliniğimizde bu tedaviler dijital diş hekimliği disipliniyle; dijital tarayıcılar, üç boyutlu tasarım ve üretim cihazları ile aynı gün, tek seansta yapılabilmektedir.
Klasik yöntemlerle alınan ölçüde ölçü malzemesi hastalarda öğürtü refleksine sebep olabilmektedir. Bu açıdan da dijital tarayıcılarla alınan ölçüler daha konforludur hastalarımız için. Yine köprüler de klasik ölçü yöntemlerine göre daha az zahmetsiz ve hassas olan 3 boyutlu tarayıcılarla ölçüsü alınıp üretilebilmektedir.