Ortodonti Tedavisi Nedir?
Ortodonti tedavileri, estetik hedefler başta olmak üzere işlevsel sorunların önlenmesi veya düzeltilmesi amacıyla de yapılmaktadır. Çene ve dişlerin birbiriyle olan uyumu düzeldikçe, diş ve diş eti sağlığı da bu durumdan olumlu yönde etkilenir.
Apareylerle yapılan ortodontik tedavilerden farklı olarak dişlerin üzerine yapıştırılan tüp ve braketlerin tellerle birbirine bağlanması ve bu teller aracılığıyla kuvvet aktarımlarının olması esasına dayanan sabit ortodonti bu alanda uzmanlaşmış diş hekimlerinin en sık uyguladığı tedavi modalitelerinin başında gelir.


Ortodontik Tedaviye İhtiyaç Duyulan Durumlar
Birçok insanın dişleri çapraşık veya çarpıktır. Ortodonti tedavileri dişleri ve çene bozukluklarını düzeltmeyi veya daha iyi bir konuma getirmeyi amaçlar. Bu tedaviler dişlerin görünümünü ve ısırma şeklini iyileştirirken aynı zamanda dişlerin temizlenmesini de kolaylaştırmaktadır.
Bazı insanların dışarı çıkan üst ön dişleri vardır. Bu çıkıntılı dişlerin hasar görme olasılığı daha yüksektir ve ileride daha fazla medikal hasar doğurabilir. Ancak ortodontik tedavi uygulamaları dişleri tekrar hizaya getirebilir.
Diğer bir durum üst ve alt çenelerin birleşme şekli dişlerin çirkin görünmesine ve yanlış bir ısırma şekline neden olmasıdır. Ortodonti tedavileri bu sorunların her ikisini de düzeltebilir.
Dişler doğru şekilde birleşmediğinde, bu durum çene kaslarına baskı yaparak çene ve eklem sorunlarına ve bazen de baş ağrılarına neden olmaktadır. Ortodontik tedaviler daha düzgün ısırmanıza yardımcı olarak bu tür semptomları ortadan kaldırır.
Diş Teli ve Plaklar
Diş teli ve plaklar, dişlerin ağızda bir dizi halinde sıralanması dişlerin sağlıklı ve estetik olmasını sağlamaktadır. Bu yüzden pek çok kişi diş dizilerindeki çapraşıklıklardan ve dizilim bozukluklarından dolayı kliniğimize başvurmaktadır. Bu türk diş bozukluklarının tedavisi için diş teli ve plak yöntemleri kullanılmaktadır.
Diş teli tedavisi hangi durumlarda yapılır:
- Diş hizasında ve konumundaki düzensizliklerde
- Çarpık, yamuk ve üst üste binmiş dişlerin düzeltilmesinde
- Çene bozukluklarının ve orantısızlıklarının düzeltilmesinde
- Dişler arasındaki boşlukların giderilmesinde
- Gülüş tasarımında
- Dişler arasındaki boşlukların düzeltilmesinde
Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Tedavi süreleri ortodontik problemin niteliğine bağlı olarak 6 ay ve 3 yıl arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Ortodontik problemin tipi, hastanın yaşı, kemik yapısı ve diş yapısı gibi pek çok etken tedavinin süresini etkileyebilir. Ayrıca hastaların ortodontistlerin tavsiye ettiği talimatlara uyması tedavinin planlanan sürede sonlanmasını sağlayabilir.
Diş Teli Tedavisinin Sonuçları Kalıcı Mıdır?
Yerleri ve açıları değiştirilen dişler başlangıçta geri dönme eğilimindedirler. Bu nedenle tedavi tamamlandıktan sonra hareketli plaklar aracılığıyla veya dişlerin dil-damak taraflarından uygulanan sabitleyici tellerin yardımıyla pekiştirme yapılır. Ancak bu aşamada uyumsuz davranan veya kooperatif olmayan hastalarda relaps olarak adlandırılan gerilemeler oluşabilir. Çünkü bu süreçte dişler hala ilk yerlerine dönme eğilimindedir. Bu nedenle pekiştirme plaklarının kaybolması veya retainer denilen diş telinden sonra sabitleyici tellerin kopması durumunda hastaların en kısa sürede hekimlerine başvurması gerekmektedir
Diş Teli Tedavisi Ağrılı Mıdır?
Braketlerin takıldığı ilk gün gerginlik, yanaklarda tellerin değmesinden kaynaklı rahatsızlık ve baskı hissi ve hafif ağrı olabilir. Tel ve braketlerin kopması durumunda batma ve acı hissi oluşabilir. Böyle bir durumda kliniğimizi arayıp randevu almanızı öneririz.
Diş Teli Tedavisine Hangi Yaşta Başlanmalıdır?
Ortodontik tedaviler günümüzde her yaşta yapılabilmektedir. Düzenli olarak diş hekimi kontrolüne götürülen çocuklar gerekli durumlarda pediatrik diş hekimlerine veya ortodontistlere yönlendirilerek doğru zamanda tedavi olmaya başlayabilirler.
Erken yaşlarda başlanan tedavilerle diş dizilimlerinin uyumu ve sıralanmasının yanı sıra çenelerin boyutları ve uyumları da düzenlenebilmektedir. Ancak bu durum, ilerleyen yaşlarda bu tedavilerin yapılamayacağı şeklinde yorumlanmamalıdır. İlerleyen yaşlarda kemik yapılarda değişiklik elde edilemese bile diş dizilimlerinin estetik ve işlevsel açılardan tedavisi mümkün olmaktadır.
Diş Tellerinin Estetik Olanları Var Mıdır?
Dişler üzerine yapıştırılan braketler metal veya seramik olabilmektedir. Seramik braketler diş renginde olmaları sebebiyle estetik sistemler kategorisinde yer almaktadır.
Kuşadası Ortodonti & Ortodonti Doktoru
Ortodontik tedaviler, diş teli ve plaklar hakkında ayrıntılı bilgiyi Çene cerrahı Uzm. Dr. Erdem Kaya’dan ve diğer diş hekimlerimizden alabilirsiniz.