Hareketli protezler hasta tarafından takıp çıkarılabilen, hastalarımız arasında takma diş olarak da adlandırılan protezlerdir. Dişlerinin bir kısmını veya tamamını kaybetmiş hastalarda hem estetiği hem de yemek yeme ve konuşma gibi fonksiyonları geri kazandırmak amacıyla kayıp diş boşluklarını rehabilite etmek için kullanılırlar.
İmplant tedavilerinin günümüzde gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla birlikte popülaritesini kaybetmekte olan bu protezler, implant cerrahisinin uygun olmadığı durumlarda veya uzun soluklu implant tedavilerine sıcak bakmayan hastalarda; kısa sürede yapılıp kayıp diş dokularını yerine koymaları ve maliyetlerinin nispeten düşük olması nedeniyle tercih edilirler.
Hareketli protezler nasıl üretilir?
Hareketli protezlerin üretimi ilk ölçü işleminden sonra iki veya üç seans sürmektedir. Hastamıza protez tesliminden sonra vuruk, ağız bakımı ve kullanım kontrolleri için randevu veririz. Bu kontrollerde verilen eğitimle hastalarımızın protezi doğru bir şekilde takıp çıkarabilmesi ve temizliğini yapabilmesini hedefleriz.
Hareketli protezlerin bakımı nasıl olmalıdır?
Hastalarımıza gece yatmadan önce protezlerini çıkarıp fırçayla ve duru suyla temizlemelerini öneririz. Bu sayede ağız dokuları da gece boyunca rahatlamış olur. Protezi hiç çıkarmadan kullanmak hem ağız içi mantar oluşumuna sebebiyet verebilir hem de ağızdaki diğer dişlerin temizliğini ve sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Hasar görmeleri durumunda tamir edilmeleri mümkün müdür?
Hareketli protezlerin ağız içerisindeki uyumunu kaybetmesi, tutuculuğunun azalması, dayanak dişlerde oluşan hasarlar ya da kırılma durumlarında belli bir ölçüye kadar tamir edilmesi mümkündür. Hareketli protez tamiri, astarlara, besleme, kırık tamiri, kroşe tamiri vb. uygulamaları içerebilir. Ağızdan alınan basit bir ölçü bu gibi durumlarda yeterli olmaktadır.
Bununla birlikte akrilik malzemelerden üretilen bu protezler bir süre sonra kanserojen özellikteki monomerleri ağzı ortamına patolojik düzeyde salmaya başlarlar. Bu nedenle hekimlerimiz uzun yıllar kullanılmış, çoklu hasarları olan, hijyenik olma özelliğini yitirmiş protezlerin tamirini önermemektedir. Bu protezlerin tamiri yerine, güncel ve yeni malzemelerle yeniden üretilmesi daha uygun görülmektedir.
Hareketli Protezlerin Avantajları
- Temizlik ve bakım kolaylığı
- Kısa sürede yapılabilme
- Düşük maliyet
- Tamir kolaylığı
- Bazı hastalar için kullanım kolaylığı
Hareketli Protezlerin Dezavantajları
- Hasta tarafından kolayca benimsenemeyebilir.
- Estetik beklentilere yeterince yanıt vermeyebilir.
- Dişlere ve çevre dokulara mekanik kuvvet uygulayarak zarara neden olabilir.
- Hareket ederek konuşma ve çiğneme sırasında hastayı rahatsız edebilir.