Tüm diğer estetik uygulamalar gibi gülüş estetiği de geçtiğimiz elli yılda daha geniş kitlelerce önemsenmeye başlanmış ve gülüş tasarımı, estetik gülüş gibi pek çok kavram daha çok konuşulur olmuştur.
Estetik gülüş tasarımı uygulamalarında diş ve çevre dokuları ilgilendiren tedaviler birden çok dokuyu içerebilir. Bu dokuları genel hatlarıyla sert ve yumuşak dokular olarak iki bölümde ele alabiliriz. Çoğu dental estetik işlemde bu dokular orantılı ve uyumlu bir şekilde tedavi edilir.
Diş Estetiği nasıl yapılır?
İdeal bir gülüş estetiği tedavisi, çok iyi bir planlamayla başlar.
- Hastanın beklentilerinin iyi anlaşılması
- Hastanın radyografisinin alınması ve analizi
- Hastanın ağız içi ve yüz fotoğraflarının alınması ve analizi
- Hastanın mevcut ağız içi durumunun üç boyutlu olarak kayıt altına alınması ve analizi
Yukarıda sıralanan ön tanı basamakları gerçekleştirilerek elde edilen dijital gülüş tasarımı hastaya anlatılır. Hedeflenen tedavi planı sonrasında elde edilecek sonucun, hastanın beklentileriyle ne kadar uyumlu olduğu, tedavi sırasında hastayı nasıl bir sürecin beklediği konuları hastayla konuşulur. Bu aşamaya zaman ayırmak ve danışan hastaları iyi dinlemek ve yapabileceklerimizi iyi anlatabilmek, estetik tedavilerde başarı için olmazsa olmazlardandır.
Estetik diş uygulamaları nelerdir?
Diş hekimliği alanında uygulanan tüm tedaviler estetik unsurlarca şekillendirilir. Bu doğrultuda tüm dental uygulamalar “estetik” diş uygulamaları altında sınıflandırılabilir. Ancak toplumda yarattığı algı açısından “diş estetiği“nin çağrıştırdığı alan sınırları daha dar ama tüm yüzle fazlaca ilişkili bir yerdedir. Sosyal hayat içerisinde konuşurken, gülerken, şarkı söylerken veya fotoğraf çektirirken ağız, diş ve çevre dokularının kendi içinde ve tüm yüzle oluşturduğu estetik, denge, uyum ve bu hedef doğrultusunda planlanan tedavileri bu yazımızda sizlere anlatıyor olacağız.
Dişleriniz için yaptırabileceğiniz en öncelikli estetik uygulama temizliktir. Estetik bir görünüm için günlük diş bakımınıza özen göstermeli ve belirli periyotlarda kontrollerinizi yaptırarak varsa ihtiyaç duyduğunuz dental tedaviler konusunda hekiminizden destek almalısınız. Bakımsız ağızlarda en güzel tedaviler bile iyi sonuç vermeyecektir. Bu nedenle kliniğimizde kozmetik dental tedaviler öncesinde ağız hijyeninizi optimize etmeye öncelik veriyoruz.
Tertemiz ağızlarda uygulanan; diş, dudaklar ve komşu dokuları içerebilen estetik uygulamaları sizin için aşağıda sıraladık;
- Dijital gülüş tasarımı
- Ortodontik tedaviler
- Diş eti estetiği ( Pembe estetik)
- Diş beyazlatma
- Lamina veneerler
- Tam seramik kronlar
- Zirkonya içeren kron ve köprüler
- Diş implantları
- Maryland köprüler
- Estetik kompozit bonding
- Botulinum toksin uygulamaları
- Dudak dolgusu
Diş Estetiği maliyetleri ne kadar tutar?
Tedavi maliyetleri tamamen yapılacak işlem türü ve miktarına bağlıdır. Bazen dişlerinin renginden şikayetle gelen bir hasta lamina yaptırmak yerine iyi bir temizlik ve beyazlatmadan yarar sağlayabiliyor. Bazen tek bir dişe yapılan küçük ama hassas bir restorasyon tüm gülüş estetiğine büyük bir katkı sağlayabiliyor.
Bununla birlikte bazen de diş implantı, çoklu seramik kaplamalar, ortodontik tedavi gibi birkaç prosedür aynı hastaya uygulanabiliyor. Bu nedenle diş tedavilerinin maliyetleri kişiye özgü büyük değişiklikler gösterebiliyor.
Gülüş tasarımı dişe zarar verir mi?
Tüm dental tedavilerde olduğu gibi ideal bir estetik diş tedavisi de aşağıdaki nitelikleri barındırmalı ve bu tedavileri uygulayan ekipler bu ilkelerden sapmamalıdır.
- Profilaktik (koruyucu)
- Biyouyumlu (doğal dokularda tepki oluşturmayan)
- Minimal invaziv (dokularda en az düzeyde tahribat ve yan etki oluşturma)
- Uzun ömürlü
Yukarıda sıralanan öncelikler göz ardı edildiğinde, estetik diş tedavileri dokularda kalıcı hasarlara neden olabilir. Diş kaybı, kemik kaybı, diş eti çekilmesi, şişlik ve kanamayla karakterize diş eti iltihabı, estetik olmayan sonuçlar, dişlerde çürük ve canlılık kaybı gibi komplikasyonlar gelişebilir.
Gülüş tasarımı yaptıranların yorumları nelerdir?
Doğru planlanan, ideal materyal ve teknik kullanılarak gerçekleştirilen estetik tedavilerde hasta memnuniyet oranı oldukça yüksektir. Bu konuda hasta yorumlarını görmek için linki tıklayabilirsiniz.
En iyi diş estetiği hekimi kimdir?
Estetik diş tedavileri pek çok farklı doku ve tedavi protokolünü içerebilir. Bu nedenle özellikle karmaşık tedaviler için, iyi iletişim kurabilen pek çok uzmanın bir araya geldiği bir ekip ve multidisipliner yaklaşım olmazsa olmazdır. Dental teknisyenler, diş estetiği alanında çalışan diş hekimleri, ortodontistler, protez uzmanları, periodontoloji uzmanları, çene cerrahları, endodontistler sıklıkla bu ekibin bir parçası olmaktadırlar.