Gece plakları diş sıkan veya gıcırdatan hastalarda, dişlerin sürtünme ve basınç nedeniyle zarar görmesini engellemek amacıyla kullanılır. Kliniğimizde çoklu restorasyonların uygulandığı veya dikey boyutun yükseltildiği pek çok diş destekli veya implant destekli tedavinin son aşamasında hastalarımıza özel gece plağı uygulamasını gerçekleştirmekteyiz.
Diş gıcırdatma (bruksizm) çoğu zaman stres veya kaygı bozukluğunun tetiklediği bir tablo olarak karşımıza çıkmaktadır. Uyku derinliğinin bozulması, bazı antidepresanlar (seçici serotonin geri alım inhibitörleri), sigara, alkol veya uyuşturucu kullanımı da istemsiz olarak diş sıkma ya da gıcırdatmaya neden olabilmektedir.
- Yüz, baş, boyun, şakak, kulak ve/veya omuzda ağrı
- Temporomandibuler eklem rahatsızlığı gelişimine bağlı çene ağrısı
- Dişlerde çoklu çatlak, çukurlaşma ve düzleşme gibi bozukluklar
- Dişlerde aşınma-çatlak-kırılmaya bağlı artan diş hassasiyeti
- Diş kaybı
- Dolguların kırılması/düşmesi
Diş gıcırdatmanın tedavisinde ilk amaç etkenlerin ortadan kaldırılması olmalıdır. Etkenlerin kaldırılamadığı ya da sadece azaltılabildiği durumlarda etkilerini ve zararlarını önleyecek tedaviler de uygulanabilir.
Diş hekiminiz, muayeneniz sırasında dişlerinizi sıktığınızı veya gıcırdattığınızı tespit ederse gece plağı kullanımını önerebilir.
Diş gıcırdatmadan kaynaklanan temporomandibuler eklem sorunlarının eşlik ettiği durumlarda sert eklem plakları tercih edilebilirken, eklem bulgusu olmayan durumlarda yumuşak gece plakları da üretilebilmektedir. Gece plakları diş hekiminin kararına göre alt çene ya da üst çeneye uygulanabilirler.
Gece plakları nasıl üretilir?
Alt ya da üst dişlerden ölçü alınarak 3 boyutlu model oluşturularak bu model üzerinde dişlerle ve diş etleriyle uyumlu olacak şekilde şeffaf ve yumuşak hazır plaklardan kişisel olarak üretilirler.
Adı gece plağı olmasına rağmen şeffaf yapıları sayesinde ihtiyaç halinde gündüzleri de kullanımları mümkündür. Böyle bir durumda yeme-içme sırasında çıkarılmalıdırlar.
Sıvı sabun ya da aşındırıcı içermeyen bir diş macunu ve yumuşak bir diş fırçasıyla temizlenip özel kabında saklanabilirler.
Gece plağı diş sıkmayı nasıl engeller?
Gece plakları diş gıcırdatmayı tamamen engellemez ancak etkisini azaltmak için kullanılırlar. Sıkma ve gıcırdatma esnasında oluşan basıncı tüm ağza yayarak dişlerin üzerine aşırı kuvvetler gelmesini ve dişlerin birbirine sürtünmesini önlerler. Böylece çiğneme kasları bir miktar gevşerken çene eklemine gelen gerilim kuvvetleri de azaltılabilir.
Gece plakları diş sıkma problemini tamamen tedavi edebilir mi?
Diş sıkma ve gıcırdatmanın etiyolojisinin stres olması nedeniyle, eliminasyonunda psikolojik rahatlama ve stres yönetimi öncelikli olmalıdır. Gece plakları diş sıkmanın diş ve çevre dokularda tahribat oluşturmasını önlemek için yapılırlar.
Gece plaklarının etkisiz kaldığı durumlarda veya gece plaklarıyla eşzamanlı olarak çiğneme kaslarına yapılacak botulinum toksin uygulaması da bruksizmin kontrol altına alınmasında tercih edilen tedavilerden biridir.
Diş gıcırdatma önlenmezse ve gerekli tedaviler uygulanmazsa ciddi eklem sorunlarına yol açabilmektedir. Her tedavide olduğu gibi diş gıcırdatma sorunda da erken teşhis ve erken müdahale çok önemlidir.
Gece plakları ne sıklıkla yenilenmelidir?
Gece plakları üzerinde oluşan delikler yıprandıklarının göstergesidir. Yıpranan plaklar yenisiyle zaman kaybetmeden değiştirilmelidir. Hijyenik nedenlerle de rengi bozulmuş, kirlenmiş plakların yenisinin yapılması daha doğru olacaktır.
Lotus Dental Diş Kliniği & Gece Plakları
Yoğunlukla Aydın, İzmir, Denizli, Manisa, Balıkesir bölgeleri ve yurtdışından gelenlere hizmet veren Lotus Dental Klinik, gece plağı tedavisini uygulamaktadır. Tedavide kullanılacak materyaller, tedavi süreleri ve tedavi ücretleri hakkında uzman diş hekimlerimiz tarafından sunulacak alternatifleri değerlendirebilir ve diş sağlığınızı geri kazanabilirsiniz.
Gece plakları hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim sayfamızdan randevu oluşturabilirsiniz.