Güzel bir gülümsemeyi; yalnız beyaz ve muntazam dişler değil, bu dişlerle uyumlu sağlıklı diş etleri tamamlamaktadır. Toplumda çoğunlukla açık ve soluk pembe tonlarda olan diş eti pigmentasyonu genetik veya patolojik nedenlerle değişkenlik gösterebilmektedir.
Sağlıklı diş eti rengi nasıl olmalıdır?
Biz diş hekimleri diş etini açık pembe tonda görmek isteriz; çünkü bu renk sağlıklı diş etinin rengidir. Diş eti renginin koyu pembeden kırmızıya döndüğü tonlar bu dokudaki hastalığın işaretidir ve estetik olarak hoş görünmez. Çünkü diş eti hastalıkları şişlik ve form bozukluğunu da beraberinde getirir. Bu durum da ne yazık ki tüm ağız estetiğini olumsuz etkiler.
Diş eti hastalıkları; profesyonel diş yüzeyi temizliği, derin kök yüzeyi detoksifikasyonu işlemleri ve hastalara önerilen kişiye özel ağız bakımı rejimleriyle tedavi edilebilmektedir.
Diş eti hiperpigmentasyonu nedir?
Ancak diş eti hastalığı olmadığı halde diş etlerinde koyu renklenmeler olan bireylerin çoğu, tıpta hiperpigmentasyon olarak bilinen bu durumla yaşaması gerektiğine inanır.
Zannedilenin aksine diş etlerindeki bu kahverengi, siyah lekelerden lazer tedavisiyle oldukça kısa bir sürede kurtulmak mümkündür.
Genetik faktörler kadar sigara kullanımının da etkili olduğu diş eti renklenmeleri 1-3 seans uygulanan lazer depigmentasyon tedavisiyle ortadan kaldırılabilmektedir. Hedef dokuya uygun dalga boyu ve parametrelerde yapılan lazer atışları çevre dokuda tahribat oluşturmadan doku içindeki pigment odaklarını parçalamaktadır. Sonuçta; açık pembe görünümde, beyaz diş estetiğiyle büyük uyum gösteren sağlıklı diş etleri elde edilmektedir.
Lazerle diş eti depigmentasyonunun avantajları nelerdir?
Lazerle yapılan depigmentasyon işleminin, lazerin gelişmediği dönemlerde uygulanan cerrahi yöntemlere pek çok üstünlüğü bulunmaktadır. Lazerin kullanıldığı diğer tedavilerde olduğu gibi depigmentasyon tedavisinde de anesteziye ihtiyaç duyulmaması, işlem sonrasında ağrı ve şişliğin minimum olması ve iyileşmenin klasik yöntemlere göre çok hızlı olması bu yöntemi vazgeçilmez yapar. Bununla birlikte lazerin uygulandığı bölgeyi dezenfekte etmesi enfeksiyon kontrolünü de üst düzeye çıkartır. Tedavi sonrasında hastalar hızla günlük yaşantılarına geri dönebilmektedir.
Depigmentasyon işleminden sonra hastaların dikkat etmesi gereken durumlar nelerdir?
- Ağız bakımınıza her zaman olduğu gibi devam ediniz.
- Ilık gıdalarla besleniniz.
- Acı ve baharatlı yiyeceklerden bir hafta süreyle uzak durunuz.
- Sigara ve alkol kullanmayınız.
- Alkollü gargara ve ağız bakım ürünleri kullanmayınız.
Diş eti depigmentasyon tedavisinin sonuçları kalıcı mıdır?
Sigara kullanımının yoğun olması, genetik yatkınlık vb etiyolojik faktörler nedeniyle pigmentasyonlar bir süre sonra yeniden oluşabilir. Ancak sonuçlar genellikle uzun ömürlüdür.