Sürekli gelişen teknoloji, diş hekimliğini de yakından etkilemekte, üç boyutlu ağız içi kameralar ve üretim üniteleri sayesinde hastalar tek seansta diş estetiği restorasyonlarına kavuşabilmektedir.
CAD-CAM Üniteleri ile Uygulanan Diş Estetiği Tedaviler Nelerdir?
Estetik Laminalar
Son günlerde yaprak porselen olarak da sıkça duyduğumuz seramik lamina veneerler ön dişlerinde hafif düzeyde renk, şekil veya pozisyon bozukluğu olan kişilere uygulanabilir.
Klasik yöntemlere (kron, kaplama) oranla diş dokusunda çok daha az aşınma uygulandığından üst düzey estetik sonuçlar elde edilir.
Diş Estetiği & Dijital Dolgular
Dijital dolgular, klasik dolgu yöntemlerinin tüm avantajlarını bir arada barındıran üst düzey restorasyonlardır.
Klasik amalgam dolgular (metal görünümlü) toksik etkileri hakkındaki tartışmalar devam ederken; sağlam ve uzun ömürlü olmaları sebebiyle yıllarca uygulandı; ışıkla sertleşen beyaz dolgular ise hassasiyet yaratmaları ve kullanım ömürlerinin kısa olması gibi problemlere rağmen estetik olmaları sebebiyle siyah dolgulara iyi bir alternatif olarak uygulanmaktadır.
Ancak derin çürüklü, ileri derecede yıpranmış veya kanal tedavisi görmüş dişlerin tedavisi için klasik dolgu materyalleri yetersiz kalabilmektedir. Çünkü böyle dişler hem sağlam, hem estetik, hem de uzun ömürlü ve diş dokusunu iyi destekleyen materyallere ihtiyaç duyar.
Bu da ancak dolgunun ağız dışında sağlam bir materyalden üretilmesi (döküm veya pişirme teknikleri) ve daha sonra ilgili dişe uygulanması ile mümkün olabilmektedir. Ancak klasik klinik rutininde çoklu seans gerektiren bu uygulamalar dolgu tedavisi için gerek hekim gerekse hastalar tarafından pratik bulunmayıp nadiren tercih edilmektedir.
Teknolojinin gelişimi, dijital ağız içi tarayıcılar ve üç boyutlu üretim cihazlarının kliniklere girmesi, bu üst düzey dolgu ve restorasyonların tek seansta hasta ağzına uygulanabilmesine imkan sağlanmıştır.
Çoğunlukla seramik ve hibrit (seramik-kompozit karışımı) materyallerinden üretilen dijital dolgular en az amalgam dolgular kadar uzun ömürlü, ışıkla sertleşen beyaz dolgulardan daha estetik, dişi çok iyi destekleyen yapılarıyla hastalara kalıcı çözümler sunmaktadır.
Dijital Kron & Köprüler
CAD-CAM teknolojisi sayesinde hastalar rutinde çoklu seans gerektiren kaplamalara tek seansta kavuşabilmektedir. Dijital kron ve köprüler yekpare seramik veya zirkonya bloklardan kazınarak üretilir.
Dişe uyumu mikron düzeyinde ölçülen bu restorasyonlar hekim ve hastalara hızlı, estetik ve uzun ömürlü tedavi bir tedavi prosedürü sunmaktadır.
Dijital teknolojiler sayesinde hekimler prova olmaksızın; tek seansta uzun ömürlü restorasyonları en estetik malzemeden üretebilmektedir. Geçici diş kullanmadan daimi dişlerine kavuşan hastalarda büyük memnuniyet yaratan “Tek Seansta İndirek Restorasyon Konsepti” önümüzdeki yıllarda pek çok farklı uygulama modelitesi ile yüzümüzü güldürmeye devam edecek gibi görünüyor.