Günümüzde diş kayıpları sonucunda çenelerde oluşan boşlukların en etkin tedavisi diş implantları ile yapılabilmektedir. Dental implant olarak da adlandırılan bu yivli yapılar, titanyum alaşımdan diş kökü formunda üretilirler. Radyolojik görüntüleme yöntemleri ile planlaması yapılarak çene kemiklerinde belirli noktalara yerleştirilen implantların üzerine takılan protezlerle diş eksiklikleri giderilebilmektedir. İmplant üstü protezler, geleneksel köprü ve hareketli protezlere göre pek çok üstün özelliğe sahiptirler.
Dental implantların faydaları nelerdir?
- Sağlam dişleriniz müdahale görmeden dişsiz alanlar rehabilite edilebilir.
- Dişsiz bölgelere doğal dişler gibi işlev gören estetik porselen dişler yapılabilir.
- Dişsiz bölgelerin implant destekli hareketli protezler ile tedavisi tercih dilmişse; bu protezler ağızda sıkıca durur, çiğneme ve konuşma sırasında hareket etmez.
- Çene kemiklerinde dişsizlik nedeniyle oluşan erimeler engellenir.
- Kaybedilen estetik ve fonksiyonun geri kazanılması sağlanır.
Diş implantları çenelere nasıl uygulanır?
İmplant operasyonları lokal anestezi, genel anestezi ve sedasyon destekli anestezi altında yapılabilmektedir. Bu yöntemlerin hiçbirinde ağrı duyulmaz. Uzm. Dr. Erdem Kaya kendi kliniğinde implant ameliyatlarını lokal anestezi ile uygulamaktadır. Genel anestezi gereken durumlarda hastalarının operasyonlarını anlaşmalı özel hastanelerde gerçekleştirmektedir.
Diş implantları kimler tarafından uygulanır?
İmplant operasyonları bu konuda uzmanlaşmış çene cerrahları, periodontolog ve implantologlar tarafından yapılmaktadır.
İmplantın yerleştirilmesi ne kadar sürer?
Bir implantın çene kemiğine yerleştirilmesi ortalama 5-10 dakika sürer.
Günlük hayata ne zaman dönülür?
Operasyon sonrası kişinin günlük hayatına devam etmesini engelleyecek bir durum söz konusu değildir. Lokal anestezi altında uygulanacak operasyonlara hastaların tok karnına gelmesi önerilmektedir. İyileşme süresince dişsiz kalma durumu ortaya çıkmaz. İstenildiğinde geçici protezlerden yararlanılır.
Dental implant uygulamasını sınırlandıran durumlar nelerdir?
Diş implantlarının uygulanabilmesi için çenelerde belirli kalınlık ve boyutta sağlam kemiğin bulunması gerekir. Eğer yeterli kemik yoksa gerekli olan kemiğin oluşturulması için çene cerrahları tarafından yapılan kemik arttırma işlemleri (ogmentasyon) sonrası diş implantları güvenli bir şekilde uygulanabilir. İmplant uygulamasının sınırları, hekimin cerrahi tecrübesi ve hastanın bu uygulamayı onaylaması ile belirlenir. Bununla birlikte bazı sistemik hastalıklar ve ilaç kullanımları, çenelerdeki cerrahi girişimleri dolayısıyla implant operasyonlarını da sınırlayabilmekte veya ilave tetkikler gerektirmektedir. Aşağıda sıralanan medikal durumların, implant tedavi planlanan hastalarda dikkatle incelenmesi önem taşımaktadır:
- Baş ve boyun bölgesinde radyoterapi hikayesi.
- Bisfosfonat, denosumab gibi kemik metabolizmasını etkileyen ilaçların kullanılıyor veya kullanılmış olması.
- Kontrol altına alınamayan diyabetin olması.
- Bağışıklık sistemini baskılayan hastalık durumları veya ilaç kullanımının olması.
- Sigara kullanımı.
İmplantların ömrü ne kadardır?
Dental implantları ömür boyu ağızda kullanılabilmesi için:
- Doğru tanı ve tedavi planlamaları yapılmış olmalıdır.
- Uygun cerrahi teknikler kullanılmış olmalıdır.
- Operasyonlar uzman diş hekimleri tarafından gerçekleştirilmiş olmalıdır.
- Hastanın ağız bakımına özen göstermesi ve altı aylık düzenli kontrollerini yaptırmış olması gerekmektedir.
İmplantların kanser riski var mı?
Tıbbi literatürde implantların kansere sebep olduğunu gösteren hiçbir bulguya rastlanmamıştır.
İmplantlar vücut tarafından reddedilir mi?
Kişinin genel sağlık durumunda, yara yerinin iyileşmesini engelleyen veya bozan bir hastalığı yoksa (kontrol altında olmayan diyabet, önceden alınmış radyoterapi, kemik metabolizmasını etkileyen ilaçlar vb.) ve hekimin tüm tavsiyelerine dikkat edilerek iyi bir ağız bakımı uygulanmışsa başarısızlıktan söz etmek pek mümkün değildir.
Dental implant tedavisi riskli vakalarda bile çok başarılı sonuçlar veren bir tedavi yöntemidir. İmplant tedavisinde doğru yapılan cerrahi ve sonrasında hatasız bir protez uygulaması başarılı bir tedavi için yeterli olacaktır. Sonrasında iyi bir ağız bakım rutini, düzenli kontroller ile bu başarının ömür boyu sürmesi sağlanabilir.
Dental implantların dezavantajları var mıdır?
- Diş implantlarının yüksek teknoloji ile üretilmesi ve yapımında kullanılan malzemelerin kıymetli olması nedeniyle klasik protezlere göre maliyeti daha yüksektir.
- Sabır isteyen ve hastaların mutlak uyumluluk göstermesinin zorunlu olduğu bir tedavidir.