Yaz dönemiyle birlikte diş yaralanmaları artıyor. Bununla birlikte çocuklarda diş yaralanmaları da artış gösteriyor.
Okulların kapanmasını ve havaların ısınmasını fırsat bilen çocuklar soluğu, deniz, park, havuz ve bahçelerde aldı. Bu dönemde hareketin de artmasıyla birlikte düşmeler ve maalesef buna bağlı olarak da dişlerde görülen yaralanmalar da artış gösteriyor.
Düşme, çarpma gibi kazalar sonucu oluşan diş yaralanmaları, yaralanmanın şiddetine göre çocuğun ileriki yaşamını önemli derecede etkileyecek sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir.
Çocuklarda dişlerin zarar gördüğü durumlarda, zaman kaybetmeden müdahalede bulunulması, yapılacak olan tedavinin başarılı olabilmesi için en önemli faktörlerden biridir. Bu nedenle, nedeni ve şiddeti ne olursa olsun, bu tür yaralanmaların oluştuğu kazalarda, çocuğun yanında bulunan yetişkinlerin hem soğukkanlı hem de bilinçli ve hızlı hareket etmeleri, vakit kaybetmeden bir çocuk diş hekimine veya diş hekimine başvurmaları gerekmektedir.
Çocuklarda diş yaralanmaları durumunda en çok üst ön dişler etkilenmektedir. Kaza sonucu dişlerde kırık meydana geldiği görülürse, yaralanmanın meydana geldiği bölgede kırık parça aranmalıdır. Kırık parçanın dişin onarılması için kullanılabileceği unutulmamalıdır.
Diş yaralanmaları içerisinde karşılaşılan en ciddi durumlardan biri, çocuğun hayatı boyunca kullanacağı dişin tamamen yerinden çıkmasıdır. Böyle bir durumda, öncelikle sakin olunmalı ve yerinden çıkan diş mutlaka bulunmalıdır. Ardından acil bir şekilde çocuk diş hekimine başvurulması, ömür boyu kullanılacak olan bir dişin kaybedilmemesini sağlayacaktır.
Kazanın meydana geldiği yerden diş hekimine ulaşım uzun zaman alacaksa, yerinden çıkan dişin kök kısmından değil, ağızda görülen kesici kısmından tutularak temiz su ile durulanması ve nazik bir şekilde yerine yerleştirilmesi acil bir tedavi yöntemi olarak uygulanabilir. Fakat bu yapılsa dahi mutlaka en kısa sürede diş hekimine ulaşım sağlanmalıdır.
Son olarak, travma sonucu yaralanan diş ve çevresindeki dokuların başarılı bir şekilde tedavi edilmesi için doğru tanı oldukça önemlidir. Bu nedenle, kazanın nerede ve ne zaman olduğu, meydana geliş şekli, kaza sonrası çocukta diş yaralanması dışında meydana gelen herhangi bir yaralanma olup olmadığı ve bunlarla ilişkili tedavi görüp görmediği ile ilgili bilgiler tedavi için başvurulan diş hekimine en doğru şekilde aktarılmalıdır